fbpx

Ont i visdomstand?

Kontakta oss!

Det kan hända att du upplever ömhet, svullnad och smärta när din visdomstand väl träder fram. Ofta går besvären över av sig själv, men det händer att tanden kan behövas dras ut om besvären är allvarligare.

6 + 8 =

Integritetspolicy Den 25:e maj 2018 trädde EU-förordningen GDPR i kraft. Den påverkar hur vi och andra företag samlar in, lagrar och hanterar personuppgifter.

Undersökning och avlägsnande av visdomstand hos specialist i käkkirurgi

Käkkirurgi Malmö

Visdomständer

Värk, svullen kind och inflammerat tandkött. Visdomständer som tränger fram är ofta förknippade med smärta och obehag. Orsakerna kan variera och behandlingen ser därför olika ut beroende på omständigheterna. Kostnadsfri tandvård för barn och ungdomar, 

Orsaker till smärta i visdomstand

Allt du behöver veta om visdomstandskirurgi Expertråd och vägledning. De komplikationer som orsakas av visdomständer brukar på ett eller annat sätt bero på platsbrist i käken. Visdomständer kommer fram senare än de andra tänderna, vanligtvis i den sena tonåren, och vissa av oss saknar helt enkelt plats för ytterligare en tand i tandraden. Därför kan det vara smärtsamt när en visdomstand tränger fram, särskilt om visdomstanden växer snett och orsakar belastning på tanden framför. Många upplever besvär när någon av visdomständerna bryter igenom. Det kan bland annat orsaka huvudvärk, spänningar och leda till en rad olika följdkomplikationer och smärtsamma besvär.

Bitsår och svullet tandkött

Bland annat är det vanligt med en partiellt frambruten visdomstand, det vill säga att endast delar av tanden vuxit fram. Då kan tandköttet komma att täcka visdomstanden, det blir svårare att hålla rent och risken för infektion ökar. Dessutom kan det skapa bitsår som skaver och ytterligare irriterar tandköttet.
Inflammation i visdomstand
När visdomstanden är på väg upp kan det bildas tandköttsfickor runt tanden där bakterier samlas och orsaka en infektion. Akut inflammation i visdomstanden kan vara mycket smärtsamt och orsaka feber, svullen kind och svårigheter att gapa.

Käkkirurgi Malmö

När ska jag söka vård för min visdomstand?

– Kraftig tandvärk
– Feber
– Svullnad som sprider sig mot halsen
– Svårigheter att gapa eller tugga
– Inflammation

Dra ut visdomstand

Är du orolig för din visdomstandskirurgi? Oroa dig inte! Att förstå processen och ha rätt information kan göra hela skillnaden. I normalfallen kan en visdomstand dras ut med en tång, men det förutsätter att tanden har vuxit fram så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Överkäkens visdomständer brukar generellt vara lättare att komma åt och få loss då dess käkben inte är lika kraftigt som underkäkens.Under själva ingreppet kommer du att vara bedövad för att minimera smärta och obehag. Tandläkaren kommer att använda specialverktyg för att avlägsna visdomstanden noggrant och säkert. Ingreppet tar vanligtvis inte lång tid ca 15 till 20 minuter, men det kan variera beroende på komplexiteten i ditt fall.

När bör jag söka vård?

Om du känner stark smärta och upplever att du har ont i en visdomstand är det viktigt att du uppsöker en tandläkare och får din visdomstand undersökt. Om du upplever att du har någon av dessa symtom bör du kontakta en tandläkare omedelbart för att eventuellt dra ut visdomstanden:

  • Kraftig  smärta i din visdomstand
  • Feber
  • Det är svårt att gapa eller äta
  • Svullnad
  • Visdomstanden eller området nära tanden är inflammerat.

 Har du ont i en visdomstand? Du kan boka en akuttid hos oss. 

Käkkirurgi Malmö

Operation av visdomstand

När visdomständer av en eller annan orsak inte går att dra ut behöver tanden avlägsnas under operation. Vanligtvis beror det på att tanden inte har brutit igenom och vuxit tillräckligt mycket, men det kan också vara nödvändigt om röntgenbilder visar komplicerande omständigheter så som en visdomstand med böjda rötter.

Operationen utförs under vanlig lokalbedövning och är väldigt sällan förknippad med någon smärta. Däremot är det vanligt att ingreppet uppfattas som påfrestande och många upplever spänningar i käken. Starkt tandvårdsrädda patienter kan få lugnande medicinering innan operationen för att dämpa obehaget.

Efter operationen är det viktigt att följa din specialisttandläkares instruktioner för att underlätta läkningsprocessen. Det kan innefatta att undvika att suga genom ett sugrör, att undvika heta eller kalla drycker och att undvika tunga fysiska aktiviteter under en viss tid. Din tandläkare kan också förskriva smärtstillande medel och ge råd om hur du hanterar eventuella svullnader eller blödningar.

Varför välja oss för din visdomstandskirurgi?

Vi på Käkkirurgiskt Centrum Skåne är dedikerade till att erbjuda högkvalitativ och omsorgsfull tandvård till våra patienter. Med vårt erfarna team av specialisttandläkare och det senaste inom tandvårdsteknik kan du vara säker på att du får bästa möjliga vård. Vi strävar efter att göra din visdomstandskirurgi så bekväm och smärtfri som möjligt, med fokus på din hälsa och välbefinnande.

Avslutande tankar

Att genomgå visdomstandskirurgi kan verka skrämmande, men med rätt förberedelse och vård kan du snabbt återgå till normal aktivitet med förbättrad oral hälsa. Kontakta oss på Käkkirurgiskt Centrum Skåne för att få mer information eller för att schemalägga din konsultation. Vi är här för att stödja dig genom hela processen och säkerställa att du får den bästa möjliga vården.

Hur mycket kostar det?

Operativt avlägsnande av visdomstand kostar mellan 4000 – 6500 Svenska kronor . 

Kom ihåg att det finns tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd inom Svenska tandvården som kan hjälpa till vid högre utgifter. På Käkkirurgisk Centrum Skåne erbjuder vi även förmånliga delbetalningar. Ring oss om du har några frågor!

sv_SESvenska