fbpx

Ont i visdomstand?

Kontakta oss!

Det kan hända att du upplever ömhet, svullnad och smärta när din visdomstand väl träder fram. Ofta går besvären över av sig själv, men det händer att tanden kan behövas dras ut om besvären är allvarligare.

14 + 10 =

Integritetspolicy Den 25. maj 2018 trådte EU-forordningen GDPR i kraft. Den påvirker, hvordan vi og andre virksomheder indsamler, lagrer og behandler personoplysninger.

Undersökning och avlägsnande av visdomstand hos specialist i käkkirurgi

Käkkirurgi Malmö

Visdomständer

Värk, svullen kind och inflammerat tandkött. Visdomständer som tränger fram är ofta förknippade med smärta och obehag. Orsakerna kan variera och behandlingen ser därför olika ut beroende på omständigheterna. Kostnadsfri tandvård för barn och ungdomar, 

Årsager til smerte i visdomstandene

Allt du behöver veta om visdomstandskirurgi Expertråd och vägledning. De komplikationer som orsakas av visdomständer brukar på ett eller annat sätt bero på platsbrist i käken. Visdomständer kommer fram senare än de andra tänderna, vanligtvis i den sena tonåren, och vissa av oss saknar helt enkelt plats för ytterligare en tand i tandraden. Därför kan det vara smärtsamt när en visdomstand tränger fram, särskilt om visdomstanden växer snett och orsakar belastning på tanden framför. Många upplever besvär när någon av visdomständerna bryter igenom. Det kan bland annat orsaka huvudvärk, spänningar och leda till en rad olika följdkomplikationer och smärtsamma besvär.

Bide sår og hævet tandkød

Blandt andet er det almindeligt med en delvist fremskudt visdomstand, det vil sige, at kun dele af tanden er vokset frem. I så fald kan tandkødet dække visdomstanden, det bliver sværere at holde rent, og risikoen for infektion øges. Derudover kan det skabe bid sår, som skærer og yderligere irriterer tandkødet.
Inflammation i visdomstand
Når visdomstanden er på vej op, kan der dannes tandkødslommer omkring tanden, hvor bakterier samles og forårsager en infektion. Akut betændelse i visdomstanden kan være meget smertefuld og forårsage feber, hævet kind og vanskeligheder med at åbne munden.

Käkkirurgi Malmö

Når skal jeg søge behandling for min visdomstand?

- Alvorlig tandpine
- Tandpine
- Hævelse der spreder sig mod halsen
- Besvær med at åbne munden eller tygge
- Inflammation

Fjern visdomstand

Är du orolig för din visdomstandskirurgi? Oroa dig inte! Att förstå processen och ha rätt information kan göra hela skillnaden. I normalfallen kan en visdomstand dras ut med en tång, men det förutsätter att tanden har vuxit fram så pass mycket att det går att få ett grepp om den. Överkäkens visdomständer brukar generellt vara lättare att komma åt och få loss då dess käkben inte är lika kraftigt som underkäkens.Under själva ingreppet kommer du att vara bedövad för att minimera smärta och obehag. Tandläkaren kommer att använda specialverktyg för att avlägsna visdomstanden noggrant och säkert. Ingreppet tar vanligtvis inte lång tid ca 15 till 20 minuter, men det kan variera beroende på komplexiteten i ditt fall.

När bör jag söka vård?

Om du känner stark smärta och upplever att du har ont i en visdomstand är det viktigt att du uppsöker en tandläkare och får din visdomstand undersökt. Om du upplever att du har någon av dessa symtom bör du kontakta en tandläkare omedelbart för att eventuellt dra ut visdomstanden:

  • Kraftig  smärta i din visdomstand
  • Feber
  • Det är svårt att gapa eller äta
  • Svullnad
  • Visdomstanden eller området nära tanden är inflammerat.

 Har du ont i en visdomstand? Du kan boka en akuttid hos oss. 

Käkkirurgi Malmö

Operation af visdomstand

Når visdomstænder af en eller anden grund ikke kan trækkes ud, er det nødvendigt at fjerne tanden ved en operation. Normalt skyldes det, at tanden ikke er brudt igennem og vokset tilstrækkeligt, men det kan også være nødvendigt, hvis røntgenbilleder viser komplicerede forhold, såsom en visdomstand med bøjede rødder.

Operationen udføres under almindelig lokalbedøvelse og er meget sjældent forbundet med smerter. Dog er det almindeligt, at indgrebet opfattes som belastende, og mange oplever spændinger i kæben. Stærkt tandlægeskræmte patienter kan få beroligende medicinering før operationen for at mindske ubehaget.

Efter operationen är det viktigt att följa din specialisttandläkares instruktioner för att underlätta läkningsprocessen. Det kan innefatta att undvika att suga genom ett sugrör, att undvika heta eller kalla drycker och att undvika tunga fysiska aktiviteter under en viss tid. Din tandläkare kan också förskriva smärtstillande medel och ge råd om hur du hanterar eventuella svullnader eller blödningar.

Varför välja oss för din visdomstandskirurgi?

Vi på Käkkirurgiskt Centrum Skåne är dedikerade till att erbjuda högkvalitativ och omsorgsfull tandvård till våra patienter. Med vårt erfarna team av specialisttandläkare och det senaste inom tandvårdsteknik kan du vara säker på att du får bästa möjliga vård. Vi strävar efter att göra din visdomstandskirurgi så bekväm och smärtfri som möjligt, med fokus på din hälsa och välbefinnande.

Avslutande tankar

Att genomgå visdomstandskirurgi kan verka skrämmande, men med rätt förberedelse och vård kan du snabbt återgå till normal aktivitet med förbättrad oral hälsa. Kontakta oss på Käkkirurgiskt Centrum Skåne för att få mer information eller för att schemalägga din konsultation. Vi är här för att stödja dig genom hela processen och säkerställa att du får den bästa möjliga vården.

Hvor meget koster det?

Operativt avlägsnande av visdomstand kostar mellan 4000 – 6500 Svenska kronor . 

Husk, at der findes tandplejetilskud og højeste egenbetaling inden for svensk tandpleje, som kan hjælpe ved højere udgifter. På Käkkirurgiskt Centrum Skåne tilbyder vi også fordelagtige afbetalingsordninger. Ring til os, hvis du har nogen spørgsmål!

da_DKDansk